top of page

BRAKET

ÇEŞİTLERİ

BRAKET NEDİR?

Ortodontik tedavilerde dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılan kare şeklinde, ufak, tutucu parçalara braket denir.

METAL BRAKET UYGULAMASI NASILDIR?

Dişlerin ön yüzeylerine braket denilen kare şeklinde, ufak, paslanmaz çelikten yapılan tutucu parçaların sabitlenmesi ve bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş telleri yardımı ile çapraşık durumdaki dişlerin düzeltilmesini sağlayan tedavidir. Metal diş telleri gülümsendiği zaman belli oldukları için estetik açıdan daha az tercih edilir. Avantaj olarak daha hızlı ve daha ekonomik olmaları söylenebilir.

ŞEFFAF BRAKET UYGULAMASI NASILDIR?

Dişlerin ön yüzeylerine braket denilen kare şeklinde, ufak, porselen (şeffaf) tutucu parçaların sabitlenmesi ve bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş telleri yardımı ile çapraşık durumdaki dişlerin düzeltilmesini sağlayan tedavidir. Porselen braketler beyaz renkte olduğu için daha az belli olurlar. Metal diş tellerine göre daha estetik görüntüdedirler. Ancak dezavantaj olarak tedavi süresinin biraz uzaması (2-3 ay) söylenebilir. Çünkü metal tellerdeki kadar güçlü kuvvetler uygulanamaz. Ayrıca her ortodontik tedavi için şeffaf braketler uygun değildir. Buna ortodonti uzmanı hasta ile birlikte karar verir.

HER HASTADA ŞEFFAF BRAKET KULLANILABİLİR Mİ?

Şeffaf braketler diş yüzeyine, metal braketlere göre biraz daha zayıf yapışırlar. Dolayısıyla şeffaf braketler metallere göre daha dikkatli kullanılmalıdır. Braketlerin diş yüzeyinden ayrılmaları yada kırılmaları, beraberinde birçok problem getirir. Nasıl ki bir topu yokuş yukarı iterek hareket ettirip yokuşun ortasında bıraktığınızda hızla geri geliyorsa, diş yüzeyinden ayrılan braket olduğunda da o diş hızla eski yerine döner,  ve o dişin tekrar düzeltilmesi sizde takdir edersiniz ki biraz vakit alır. Yani zaman kaybettirir. Bu sebeple şeffaf diş teli bunu anlayacak ve gerektiği gibi dikkatli kullanabilecek hassasiyete sahip hastalarda kullanılmalıdır.

SELF LIGATING (KAPAKLI BRAKET) NEDİR?

Self-ligating (kapaklı) braketler, standart braket sistemlerinden en önemli farkı sürtünmesiz kuvvet mekaniği sayesinde dişlere optimum kuvvet uygulamakta ve diş hareketini hızlandırmaktadır. Bu sayede ortodontik tedavi süresi de göreceli olarak kısalmakta, kapak sistemi sayesinde ortodontist tarafından daha hızlı bir uygulamayı sağlamakta, uygulama seansları kısa sürmektedir. Ayrıca diğer braket çeşitlerine göre besin artığı tutulumu daha az olmakta, oral hijyenin daha yüksek olmasını sağlamaktadır. Ortodonti uygulamaları içerisinde üst düzey konfor ve estetik kazandıran bir ortodontik tedavi yaklaşımıdır.

ORTODONTİK TEDAVİ SIRASINDA AĞIZ BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

Ortodontik tedavi sırasında dişler özel bakıma ihtiyaç duyarlar. Yiyecek artıkları braketler, teller, bantlar ve diğer apareyler üzerinde birikir ve bu yüzden braketli dişlerin temizliği normal diş temizliğinden daha zordur. Bu dönemde diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarını engellemenin yegane yolu, her ana öğün ve atıştırma sonrası diş fırçalamaktır.

ORTODONTİK TEDAVİDE İYİ BİR AĞIZ BAKIMI İÇİN NELER YAPILMALI?

  • Her öğün ve atıştırma sonrası dişler fırçalanmalı

  • Sıkışmış besin artıkları çıkarmak için ara yüz fırçası kullanılmalı

  • Ağız içindeki bakterileri azaltmak için fırçalama sonrası gargara kullanılmalı

  • Floridli diş macunu ve yumuşak kıllı diş fırçası tercih edilmeli

  • Tedavi boyunca genel diş hekimiyle düzenli kontrollere devam edilmeli

ORTODONTİK TEDAVİDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Yenilmemesi Gereken Gıdalar:

  • Kızarmış ekmek, sert tost, sert simit, ekmeğin sert kısımları,

  • Patlamış mısır, sert patates cipsleri,

  • Lokum, sakız, kuru incir, karamelli yapışkan ve sert çikolatalar, macun gibi yapışkan yiyecekler,

  • Pide ve pizza gibi yiyeceklerin sert kızarmış yerleri,

Yenilirken Dikkat Edilmesi Gereken Gıdalar:

  • Elma, armut, şeftali gibi ön dişlerle bütün halde ısırılacak meyveler küçük parçalar halinde doğrandıktan sonra arka dişlerle çiğnenerek yenmelidir.

  • Çikolata ve şeker, jelibon kesinlikle çiğnenmemeli, yenmesi durumunda dil üzerinde eritilmelidir.

  • Tavuk ve et gibi yiyecekler kemikten dişler vasıtasıyla sıyrılmamalıdır.

  • Havuç, salatalık vb besinler bütün halde yenmemeli, rendelenmiş şekilde tüketilmelidir.

  • Zeytin, kiraz, vişne, erik gibi çekirdekli meyveler tüketilirken kesinlikle çekirdekleri dışarıda çıkarılıp yenmeli, ağız içinde çekirdekleri çıkarılmaya çalışılmamalıdır.

  • Fındık, fıstık, leblebi ve badem gibi sert kuruyemişler kabukları çıkarıldıktan sonra küçük parçalar halinde yenilebilir.

İçilirken Dikkat Edilmesi Gereken Gıdalar:

  • Kola, fanta, sprite gibi suni asitli hazır içecekler içerdikleri asit sebebiyle braketlerin yapışkan yüzeyinin erimesine sebep olabilir. O nedenle nadiren de olsa içilirken pipet kullanılmalıdır.

Ağız Bakımı İle Alakalı Tavsiyeler:

  • Ortodontik tedavilerin araçları olan teller arasına yiyecek artıkları daha rahat birikebilmekte ve temizliği daha zor olmaktadır. Bu yüzden tedavi gören kişi, her öğün sonrası ve günde 3 defa 2-3 dakika süreyle dişlerini normal bir diş fırçası ile fırçalamak zorundadır.

  • Fırçalar ayda bir yenisiyle değiştirilmeli ve yuvarlak hareketlerle özellikle diş ile diş eti birleşim yerleri olmak üzere tüm dişler tek tek dikkatlice fırçalanmalıdır.

  • Günlük fırçalamaya ilaveten günde bir kere arayüz fırçalasıyla diş fırçasının ulaşamadığı diş araları temizlenmelidir.

Tedavi Sırasında Bilinmesi Gerekenler:

  • Tüm bu kurallar, tedavi sırasında diş yüzeyine yapıştırılan braketlerin kopmasını, çürük ve diş eti problemlerinin oluşumunu önlemek, dolayısıyla tedavide iyi bir sonuç almak için belirtilmiştir.

  • Braketlerin takıldığı ilk randevudan sonraki 5-7 gün dişlerde ağrı, hassasiyet ve sallanmalar olması normaldir. Gerekirse ağrı kesici kullanılabilir.

  • Dudak ve yanaklarda tahrişler olabilir. Size verilen ortodontik mumları braketlerin üzerine uygulamanız bu durumları engeller.

  • Hastaların belirtilen kurallara uymaması sebebiyle gerçekleşebilecek ek tedaviler mevcut tedavi kapsamının dışında kalacaktır.

bottom of page